- 3 Ekim 2018
- Posted by:
- Category: İcra İflas Hukuku
Süresinde satış istenmemiş, haciz düşmüş buna rağmen taşınmaz satışa çıkarılıpta, tahmini bedelin üstünde satılsa dahi ihalenin feshi gerekir.
Yargıtay YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ E: 2015/7095 K: 2015/10259 T: 20.04.2015
Şikayetçiler tarafından diğer fesih nedenleri ile birlikte İİK’nin 106 ve 110. maddeleri uyarınca 3257 ada 5 parsel sayılı taşınmaz üzerine konulan haciz düştükten sonra yapılmış olan satış talebine istinaden gerçekleştirilen ihalenin feshinin gerektiği ileri sürülerek icra mahkemesine başvurulduğu görülmektedir.
Bilindiği üzere; İİK’nin 106. maddesi hükmü uyarınca; “Alacaklı, haciz olunan mal taşınır ise hacizden itibaren altı ay taşınmaz ise hacizden itibaren bir yıl içinde satılmasını isteyebilir.” Aynı Kanun’un 110. maddesine göre ise; “Bir malın satılması kanuni müddeti içinde istenmez veya icra müdürü tarafından verilecek karar gereği gerekli gider on beş gün içinde depo edilmezse veya talep geri alınıp da kanuni müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar.”
Hemen belirtmek gerekir ki, yukarıda değinilen maddelerde yer alan satış isteme süreleri hak düşürücü nitelikte olup, icra müdürü satış talebinin öngörülen süreler içinde yapılıp yapılmadığını res’en gözetmelidir. Satış isteme sürelerinin geçmesine rağmen, icra müdürünün satış talebini kabul etmesi, İİK’nin emredici nitelikteki anılan maddelerine aykırı bir durum yaratır. Ayrıca bu husus kamu düzeni ile ilgili olup, gözetilmesi yasa ile hakime yükletilmiş bir görevdir.
Öte yandan, mahkemece, yukarıda açıklanan ilke ve kurallar doğrultusunda İİK’nin 106. ve 110. maddeleri kapsamında inceleme ve değerlendirme yapılmak suretiyle oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile ihalenin feshi isteminin reddi isabetsizdir.
SONUÇ
Borçlu ve 3. kişi F.’nin temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK’nin 366 ve HUMK’un 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 20.04.2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.
Dergi: 2015/4