İştirak ve Yoksulluk Nafakası

Boşanma davası sonucunda nafaka bağlanması konusuna girmeden önce, iştirak ve yoksulluk nafakasının ne olduğunu açıklamakta yarar var:

İştirak Nafakası Nedir?

Reşit olmayan çocuğun, reşit olana kadar geçen süreçte bakımı için taraflardan bir tanesine yüklenen nafakadır.

İştirak nafakası, velayetin annede olması durumunda anneye çocuğun bakım masrafları – ihtiyaçları için ödenen, babanın maddi durumu nispetinde mahkemece miktarı belirlenen nafaka türüdür ve annenin yoksulluk nafakası alıyor olması ile ilişkilendirilemez, mani teşkil etmez.

Rollerin istisnai olarak tersine döndüğü kompozisyonlarda, eğer annenin maddi durumu iyi, babanın ise kötü ve işsiz ise, anne babaya yoksulluk nafakası öder, baba ise iştirak nafakasından muaf tutulmaktadır. Tabi ülkemizde bu durum çok nadir görülmekte, örneğine çok az rastlanmaktadır.

 

Yoksulluk Nafakası Nedir?

Boşanma sonucunda zarara uğrayan tarafın “bu anne de olabilir, baba da olabilir ki genelde anneler olmaktadır” zararının tazmin edilmesi, bunun aylık düzenli ödemelerle yapılması eylemi hukukta yoksulluk nafakası olarak tanımlanmaktadır. Aslında yoksunluk nafakası olarak da bunu tanımlamak – betimlemek mümkündür.

Nafaka ödeyen taraf, daima maddi olarak güçlü taraftır ki, nafaka ödenen tarafın boşanmada ödeyen taraftan daha fazla kusurlu olmaması gerekmektedir; örneğin aldatma sonucu boşanmalarda, mahkeme ağır kusurlu tarafa yoksulluk nafakası ödenmemesine hükmeder. Yoksulluk nafakası, eşlerin birbirlerine ödediği nafaka türüdür. Örneğin anne evlendiğinde işini bırakmıştır, mesleki kariyer, sosyal güvence ve gelirden yoksun kalmıştır. Babanın maddi durumu iyidir, baba çalışmış, anne de evde çocuğuna bakmıştır. Boşanma sonrasında bundan sonrası annenin iş bulması, yaşın ilerlemesi ve uzun süre iş yaşamından uzak kalması hasebiyle oldukça güçleşmiş olacaktır. Bu durumda baba, anneye yoksulluk nafakası ödemekle mükelleftir. Burada esas kıstas, annenin zarara uğramış olmasıdır, bu durum dikkate alınır.

Konu hakkında daha kapsamlı bilgi edinmek, hukuki sorunlarınızı çözüme kavuşturmak adına danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak arzusunda iseniz, mesai saatlerinde telefon veya e-posta yoluyla bize ulaşabilir, aşağıda yorum kısmından veyahut sosyal medya hesaplarımızdan da sorularınızı yöneltebilirsiniz.



Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.