- 10 Eylül 2016
- Posted by:
- Category: Uncategorized @tr

Kıdem İhbar Tazminatına Hangi Faiz Uygulanır?
Kıdem tazminatına bankaların en yüksek mevduat faizi uygulanır ve faizin başlangıç tarihi iş akdinin feshi tarihidir. İhbar tazminatına ise yasal faiz uygulanır ve başlangıcı işverenin temerrüde düşürülmesi ile başlar.
Kıdem Tazminatını Doğru Tanımlamak?
İşçinin bir yıldan fazla çalıştıktan sonra işinin işverence İş Kanunu’nun 25/II maddesi dışındaki işverenin haklı nedenle fesih sebeplerinde, işçinin haklı ve geçerli nedenle iş akdini feshetmesi halinde, emeklilik, Malüllük Aylığı veya toptan ödeme almak amacıyla işinden ayrılan, evlilik sebebiyle istifa eden, askere giden işçilere veya işçinin ölümü halinde mirasçılarına çalıştığı süreye göre, işyerin tarafından İş Kanunu’na göre işçiye topluca ödenen para, Kıdem Tazminatı olarak tanımlanmaktadır.
Kıdem Tazminatı Nedir?: Belirli bir süre çalıştıktan sonra işine son verilen ya da emeklilik dolayısıyla işinden ayrılmak durumunda bulunan işçiye, çalıştığı süreye göre, işyerince topluca ödenen para. Kaynak: Google Arama
Kıdem Tazminatının Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Kıdem tazminatına esas alınacak olan ücretin tespitinde asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler göz önünde tutulur. Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır. İşçiye sağlanan özel sağlık sigortası yardımı ya da hayat sigortası pirim ödemeleri de para ile ölçülebilen menfaatler kavramına dahil olup, tazminata esas ücrete eklenmelidir. Satış rakamları ya da başkaca verilere göre hesaplanan pirim değişkenlik gösterse de, kıdem tazminatı hesabında genişletilmiş ücret kavramı içinde değerlendirilmektedir.
Bir Emekli, Tekrardan Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destek Pirimi (SGDP) ödenerek çalışılan bir işçi, bu durumu işverene dilekçe verip, normal SGK’lı olarak dönmek istiyorum derse; Normal SGK’lı çalışıp sonrasında ben artık emekli olmak istiyorum şeklinde dilekçe ile talepte bulunulması halinde, işçi hem emekli olup hem de kıdem tazminatını hak edebilmektedir.
15 yıl 3.600 Günü Dolduran İşçi İstifa Ederse Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
15 yıl / 3.600 gün şartını yerine getiren ve kıdem tazminatı almayı hak eden ve istifa eden çalışanların, 08.09.1999 tarihinden önce sigortalılık süresinin başlamış olması gerekmektedir. Yani işveren tarafından Kıdem Tazminatı ödenmesine ilişkin koşullardan ilki, 15 yıl ve 3.600 gün sigortalılığın mevcut olmasıdır. 08.09.1999 tarihinden önce işe başlayan sigortalılar, 15 yıl ve 3600 gün sayısını aynı iş yerinde tamamlamaya gerek olmadan kıdem tazminatına hak kazanmaktadırlar.